Olijfolie

Wij importeren olijfolie uit Spanje, Italie en Griekenland. Al onze olijfolie of liever gezegd Extra Virgine komt van kleine producenten, familiebedrijven, hebben een zuurgraad < 1% en werken biologisch. (behalve Gasull)

Gasull 500 cc: 12.95 euro
Villa Stabbia 500 cc: 19.95 euro
Arke 500 cc: 14.95 euro

Gasull: niet ver van de kust, bijna 100 km onder Barcelona, ligt Reus, een klein oud stadje. Midden in het centrum staat een oud statig pand van een olijfolieproducent met vele jaren geschiedenis: Establececimientos Felix Gasull is opgericht in 1835. Gasull leverde al olijfolie aan het Spaanse koninklijke huis in de negentiende eeuw en begon in dezelfde tijd al met exporteren. Het huis heeft door de jaren heen vele prijzen gewonnen met haar kwalitatieve olijfolie van Arbequina olijven. Arbequina olijven komen uit de streek nabij Barcelona, waar Gasull ook haar Extra Virgin Olijf Olie produceert. Deze streek staat bekend om zijn relatief gematigde klimaat. De door ons geselecteerde Gasull Extra Virgin Olive Oil is geproduceerd van met de hand geplukte olijven van het soort Arbequina, welke een prachtige zachte frisse smaak geven met een neus van groene kruiden en peulgewassen. Om de hoogste kwaliteit olijfolie te garanderen, zorgt men bij Gasull uitzonderlijk goed voor de olijven gedurende de oogst, het transport naar de eigen molen (Moli Gasull), het wassen, crunchen en het persen van de olijven. Het resultaat is een olie met een zuurgraad van onder 2 Gr. Verkrijgbaar in 500 ml en 5 litercan.

Arke komt uit midden Sicilie, biologisch met een klein pepertje door de vulkanische grond. De voor deze olie gebruikte olijven zijn de lokaal gecultiveerde Nocellara olijven. Ze geven een ronde evenwichtige maar fruitige smaak met een licht peperige
afdronk aan deze groen gele olie. De lage zuurgraad (0,4%) bevestigt de hoge kwaliteit van het product. Door het fruitige karakter is deze olie zeer geschikt voor gegrilde vis, pizza\”\”\”\”s, gemengde salades en lunchgerechten zoals salade nicoise en salade met tomaat, basilicum en mozarrella. Verkrijgbaar in 500 ml en 5 litercan.

Villa Stabbia uit Toscane is biologisch en ongefilterd. Daardoor ongeschikt om in te bakken, maar fantastisch voor koud gebruik. Verkrijgbaar in 500 ml.

Trecolline: Armando Balestrazzi en Rosalba Ciannamea runnen in de hak van Italie een guesthouse en verbouwen op 72 hectare olijven.Daar, vlak bij Ostuni, beschermen drie heuvels de olijfbomen voor de vochtige winden van de Adriatische zee. Tre Colline, vertaald als 3 heuvels, is naar de heuvels vernoemd. De rode aarde die rust op hard kalksteen biedt de olijven vruchtbare grond zonder stilstaand water. Idealere klimatologische omstandigheden kunnen welhaast niet bestaan! Tre Colline olie is gemaakt van een blend van meer dan vijfhonderd jaar oude ogliarola salentina olijfbomen (70%) en de tien jaar geleden geplante nieuwe soorten zoals frantoio, coratina, pecholine en cima di Melfi, gezamenlijk 30%.

Er is een theorie dat je geen olijfolie van eerste persing (extra vergine) zou mogen gebruiken bij bereidingswijzen waarbij de olie verhit moet worden. Dit geldt echter alleen voor frituren, omdat dit op zo’n hoge temperatuur gebeurt dat de natuurlijke,
minuscule olijfdeeltjes, die de olie bevat verbranden. Voor frituren geldt dus: gebruik alleen olie van latere persingen, bijvoorbeeld vergine (zonder extra) of sansa. Deze olietypen zijn meer gefilterd en bevatten daardoor minder olijf deeltjes, zodat er probleemloos in kan worden gefrituurd. Extra vergine olie heeft van nature de meeste smaak en is dus het meest geschikt voor koude bereidingen.  Olijfolie extra vergine kan wel worden gebruikt voor verwarming op lagere temperaturen, hoewel dan een groot deel van de smaak verloren gaat en er vaak volstaan kan worden met een olie van latere persing.

Heef u nog speciale wensen of vragen?

Neem contact op

  • Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in ons Privacy beleid
  • Velden met een * zijn verplicht